Algemene informatie

Algemene informatie

Tantramassages en intimiteitscoaching gaan voor veel beoefenaars vaak samen. Tantra heeft niet per definitie met seks te maken, maar wordt hier wel vaak aan verbonden. Veel tantramasseurs gebruiken verschillende massagetechnieken om fysieke dan wel emotionele ­blokkades weg te halen. Voor sommigen is het heel helpend, terwijl anderen er minder baat bij hebben. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Wat wel belangrijk is, als je op zoek bent naar een tantramasseur, dat je overweegt wat je vraag is en wie je daarvoor nodig hebt. Daarnaast moet je je realiseren dat je tijdens een tantramassage heel kwetsbaar bent. Van tevoren moet je dus goed kijken of een masseur betrouwbaar is en verantwoord werkt.
Hetzelfde geldt voor tantraworkshops en -cursussen. Ook hier is veiligheid en toezicht met duidelijke gewaarborgde grenzen heel belangrijk.

Tantra en intimiteit

In Nederland ontstaan steeds meer praktijken waarin tantramasseurs hun diensten aanbieden. Er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke tantramasseurs en het ligt er maar net aan wat jij prettig vindt. Als vrouw is het over het algemeen veiliger om bij een vrouw – of eventueel een stel – langs te gaan. Ervaring wijst uit dat mannen vaker grensoverschrijdend gedrag vertonen dan vrouwen. Daarnaast moet je je realiseren dat je tijdens een tantrische massage altijd kwetsbaar bent en dat je je dus volledig op je gemak zou moeten kunnen voelen. Als je toch graag naar een man wil kan het verstandig zijn om een vriend(in) mee te vragen.

Workshops en cursussen

Er is een enorm aanbod aan cursussen en workshops op het gebied van tantra. Iedereen kan daar aan meedoen. Ook zijn er opleidingen voor tantra-masseur. Vooropleiding is niet nodig, screening is er niet.
Voldoende toezicht, verstand van zaken, een veilige bedding, heldere grenzen en hygiëne zijn zaken die toch blijken  nogal eens te ontbreken.
Kijk dus goed uit waar je naar toe gaat. Hoe groter de groep, des te minder toezicht. Een workshop voor stellen zal per definitie ‘veiliger’ zijn dan een workshop waar alleengaande mannen komen.

Waarom wil je een sessie?

Voordat je een sessie boekt bij een tantramasseur of intimiteitscoach, is het belangrijk om jezelf af te vragen waarom je dat wil. Wil je puur ontspannen met een seksueel tintje, zoek je een massage met een hoogtepunt, gaat het om (tantrische) seks of wil je misschien gewoon je grenzen verleggen en wat spannends beleven? Voor bovenstaande wensen zoek je eigenlijk een zogenaamde sekswerker.

Sekswerk

In Nederland is prostitutie wettelijk toegestaan en sekswerken mag dus ook. Zodra er in de creatievere sfeer handelingen met de intieme delen worden verricht en/of als de masseur ontkleed is, valt het officieel onder sekswerk. Dit betekent dat een masseur of coach een vergunning moet hebben, omdat dit in de meeste gemeentes verplicht is. Helaas is het overgrote deel van de tantramasseurs en intimiteitscoaches niet geregistreerd en hebben ze dus ook geen vergunning. Dit betekent dat er ook geen officiële klachtencommissie is en dat masseurs en coaches die de fout in gaan, hier niet op kunnen worden aangesproken.

Veilig en professioneel

Een sessie bij een tantramasseur of intimiteitscoach hoort altijd veilig te verlopen. Als er penetratie plaatsvindt, is een condoom verplicht. Daarnaast horen er, als er contact is met de intieme delen, handschoenen worden gedragen. Dit voorkomt dat er beschadigingen optreden, infecties ontstaan of soa’s worden overgedragen. Ook moeten bijvoorbeeld de oliën geschikt zijn voor inwendig gebruik, zodat eventuele giftige stoffen niet direct via het slijmvlies in de bloedbaan terecht kunnen komen.

Positieve recensies op een website zijn helaas geen indicatie van een betrouwbare masseur. Hij/zij kan de reviews zelf geschreven hebben. Daarnaast is het niet gezegd dat een masseur bij iedereen ongepast gedrag vertoont. De positieve reacties kunnen dus kloppen, maar zeggen niet direct iets over iemands betrouwbaarheid.

Hulp

Het wordt een ander verhaal als je specifieke hulp zoekt, bijvoorbeeld omdat je in het verleden te maken hebt gehad met seksueel misbruik. Eén op de drie vrouwen heeft hiermee te maken gehad. Ook andere (traumatische) ervaringen kunnen ervoor zorgen dat een liefdesrelatie en/of seksualiteit moeizaam verloopt. Daarnaast kan het voorkomen dat vrouwen nog maagd zijn en op zoek zijn naar iemand die hun een prettige, eerste ervaring kan geven. Wat de reden ook is, vaak kom je hierbij ook uit op een sekswerker, omdat de reguliere zorg weinig opties biedt om dit soort (seksuele) blokkades te verhelpen.

Ondanks dat het goed kan zijn om aan dit deel van jezelf te werken, is het wel heel belangrijk dat je uitkijkt bij wie je terecht komt. Er zijn zo’n 50 mannen die online aangeven vrouwen te willen helpen die trauma’s omtrent seksualiteit hebben. Helaas is het overgrote deel hiervan niet geschoold om met deze hele kwetsbare groep vrouwen om te gaan. De deskundigheid valt dus ook te betwisten.

De behandelingen die met trauma’s te maken hebben gaan om zorg. Om dit te mogen verlenen ben je verplicht om lid te zijn van een beroepsvereniging met een rijkserkende klachtencommissie. Dit is omdat therapie met veel fysiek contact de kans op misbruik vergroot, grenzen vervagen makkelijk.

Ook als je het zelf wil, is seks tussen behandelaar en cliënt verboden, omdat er sprake is van een machtspositie van de behandelaar. Vanuit zijn of haar expertise kan een behandelaar een cliënt makkelijk beïnvloeden of overhalen. Om kwetsbare mensen die hulp zoeken te beschermen, is seks tussen behandelaar en cliënt niet toegestaan. Bij een prostitué of een gigolo is dit een ander verhaal, maar dan nog moet de persoon in kwestie altijd jouw grenzen respecteren.

Samengevat

Als je op zoek bent naar een tantramasseur – of al eens eentje bezocht hebt – is het belangrijk dat je de professionaliteit van de masseur goed bekijkt. Een sekswerker, waar tantramasseurs voor de wet nog steeds onder vallen, hoort een vergunning te hebben. Als therapeut moeten ze aangesloten zijn bij een beroepsvereniging met een rijkserkende klachtencommissie. Daarnaast is het vaak veiliger om als vrouw naar een vrouw te gaan. Ook is het vooraf vaststellen van je behoefte belangrijk.

Twijfel je? Neem dan geen risico! Als je twijfelt over de professionaliteit van iemand waar je al een keer geweest bent, neem dan contact op met ons via de website. Als een masseur over jouw grenzen is gegaan, meld het dan. Een masseur moet zich ten alle tijden professioneel opstellen en is tijdens een behandeling verantwoordelijk voor jou en mag beslist niet voor zijn eigen behoeftes kiezen.