Wat is Yonimassage

Yoni-massage

Yoni betekent vagina in het Sanskriet. Sanskriet is net als Latijn en Grieks een dode taal, maar dan van India. In India en China zijn er druk/acupunctuur punten inwendig in de vagina die behandeld kunnen worden bij diverse klachten. Alleen artsen en zeer deskundig opgeleide therapeuten mogen deze technieken toepassen in deze landen. Meestal zal het een vrouwelijke therapeut zijn die dit doet. Sinds enige jaren is de yonimassage een hype geworden in Nederland, waarbij vaak grote beloftes worden gedaan over healing en het verwerken van trauma’s.

De intieme delen van de vrouw

Het bekken, de vagina, de bekkenbodemspieren en de intieme delen van de vrouw zijn een zeer ingewikkeld onderdeel van het vrouwelijk lichaam en vooral uiterst kwetsbaar. De korte urineleider maakt dat een vrouw snel een blaasontsteking kan krijgen. Elke vagina heeft haar eigen bacterie- en schimmelculturen die snel verstoord kunnen worden. De slijmhuid is dun en beschadigd snel door (scherpe of ongeknipte) nagels zonder handschoenen. De bekkenbodemspieren kunnen beschadigd zijn door een bevalling, misbruik, ruwe seks of verkrampt bijvoorbeeld bij vaginisme. Ze kunnen ook verzwakt zijn, er kunnen verzakkingen zijn en allerlei andere aandoeningen met bijvoorbeeld de baarmoeder en of eierstokken. Dit kun je niet zomaar gaan masseren en ‘helen’. Daarnaast zijn er vaak psychologische klachten bij betrokken, die ook niet zo maar door iedereen behandeld kunnen worden.

Inwendige behandelingen

Een inwendige handeling mag nooit en te nimmer een seksuele (bij)bedoeling hebben. Dit is ter bescherming van de patiënt. Inwendige handelingen horen uitgevoerd te worden in een goed te reinigen ruimte.  Hepatitis B kan wel 3 weken blijven hangen in een ruimte. De behandelaar dient hiervoor te zijn gevaccineerd. De behandeltafel moet gereinigd en ontsmet kunnen worden. Een matras is een bron voor ziektes en besmettingen. Er moet inwendig altijd met latexvrije handschoenen gewerkt worden.

Yonimasseurs

De kans dat een zogenaamde yonimasseur verantwoord bezig is, is heel klein. Zover bekend wordt er op matrassen gewerkt met lakens en handdoeken die niet bij elke cliënt vervangen worden. Daarnaast wordt er zover bekend zelden met handschoenen aan gewerkt. Sommige masseurs zeggen dat een yonimassage met de penis gedaan moet worden, zonder condoom. Dit klopt absoluut niet en geeft grote risico’s op soa.
In meldingen is sprake van overgedragen soa’s, blaasontstekingen, schimmelinfecties, inwendige beschadigingen en wekenlange aanhoudende pijnen.
Ook als je niet voor een yonimassage komt, is er een kans dat dit toch wordt aangeboden. Als dat het geval is, kun je er vanuit gaan dat de masseur niet professioneel is. Een cliënt hoort te komen waarvoor hij/zij geboekt heeft. Het aanbieden van behandelingen die over de grenzen van een cliënt heen kunnen gaan, hoort per definitie niet.

Dit alles heeft niets met de oorspronkelijke yonimassage te maken. Het betreft hier seksuele bevrediging of gewoonweg vingeren. Wil je een uitgebreide vingersessie, dan loop je nog steeds een groot gezondheidsrisico bij deze masseurs.

Inwendige problemen

Heb je inwendig problemen zoals pijn bij het vrijen, ga dan naar een goede gynaecoloog. Bijvoorbeeld in het UMCG Groningen werken gespecialiseerde bekkenfysiotherpeuten met dry needling met hele goede resultaten. Een andere gynaecoloog waar goede ervaringen mee zijn is Bram ter Harmsel van de Roosevelt Kliniek. Ook bijvoorbeeld Vrouwenpoli Boxmeer, waar complementair werkende gynaecologen werken, kunnen je helpen met dit soort problemen.  Bekkenfysiotherapeuten zijn ook goed geschoold op dit gebied. Het is belangrijk om naar gespecialiseerde artsen te gaan die verstand van de vrouwelijke anatomie en alles wat daarmee te maken heeft.  Er is echt al veel mogelijk in het reguliere circuit.

Er zijn een paar vrouwelijke yonimasseuses met een paramedische achtergrond die weten wat ze doen en wel hygiënisch werken. Uitwendig kan er al veel behandeld worden. Net als in de reguliere zorg moet inwendig handelen niet zomaar gedaan worden.

Kijk uit voor behandelaars of masseurs die een dag- of weekendcursus gevolgd hebben en zich hierna als yonimasseur voordoen. Het betreft een ingewikkelde behandeling waar specialisme en expertise voor nodig is. Dit kun je niet zo maar in een weekend leren.