Therapeut krijgt taakstraf na gemeenschap met patiënte

Uitspraak dd 29-11-2016 door de Rechtbank Overijssel
Therapeut wegens seksuele handelingen veroordeeld tot taakstraf van 100 uur, gevangenisstraf van 180 dagen waarvan 178 voorwaardelijk, een proeftijd van 3 jaar en een schadevergoeding van €434,16. (De cliënte was verliefd en had ‘vrijwillig’ seks met de therapeut.)

Dit is is een situatie waarin diverse cliënten van tantra-masseurs zijn terechtgekomen. De rechtbank heeft in het eindoordeel o.a. rekening gehouden met het volgende:

Verdachte heeft bij de politie en ter terechtzitting, onderbouwd door overlegging van een aantal gepubliceerde artikelen, verklaard dat hij op werkgebied in het verleden vaker te maken heeft gehad met misbruikte vrouwen. Met deze voorgeschiedenis in het achterhoofd is het extra kwalijk te constateren dat verdachte misbruik heeft gemaakt van een cliënt die worstelde met een door misbruik overschaduwde voorgeschiedenis. Een voorgeschiedenis waarvan aangeefster verdachte in het kader van therapie deelgenoot heeft gemaakt zodat hij zich, mede gezien zijn ervaring op dit gebied, van de kwetsbaarheid van aangeefster bewust moet zijn geweest. Als hulpverlener mocht van hem worden verwacht dat hij afstand bewaarde, juist in een therapiesituatie waarin intieme gevoelens worden geuit en waarin aangeefster, zo blijkt ook wel uit het dossier, naar verdachte ook (verliefdheids)gevoelens heeft gehad en getoond.”